Szakmai beszámoló a Közösségfejlesztő program: Mozgássérültek 4 napos üdülése Balatonmáriafürdőn

Az évente megszervezett balatonmáriafürdői kirándulás egyrészt az éves fáradalmak kipihenése, másrészt az aktív pihenés időszaka, harmadrészt csapatépítő tréning is egyben. Az idén hat új társunk csatlakozott a csapathoz, és várják a következőt.

Már több éve járunk oda, és még mindig vannak olyan elképzeléseink, amelyeket még nem, vagy már igen, de nem elég mélyen sikerült megvalósítanunk. A tavalyi egyik kirándulásunkon – veszprémi – jöttünk rá arra, hogy a csapat nagy része nem tudja értékelni a látottakat, sőt a kulturális érdeklődés sok esetben nagyon alacsony színvonalú. A kirándulást, mint a feltöltődés időszakát úgy képzeljük el, hogy egyben a másik kettő elképzelésnek is fejlődnie kell. Veszprém nevezetességeinek mind behatóbb megismerésében részt vett egy idegenvezető, aki a csapatot egy irányba tudta terelni és ettől kulturálisan feltöltődtünk, aktívan pihentünk és csapatot is építettünk. Ezt a hosszú bevezetőt azért mondom el, mert már bármilyen kulturális látogatáson is veszünk részt, mindig kérünk idegen-, vagy tárlatvezetőt. Nyaraláskor meglátogattuk Keszthelyen a Balatoni Múzeumot, amelynek mindkét kiállításához kértünk tárlatvezetőt. A siker garantált volt, a kiállított részen egységesen haladtunk, a csapat nem szakadt szét (korábban a az elsők és utolsók között sokszor volt akár 1 órás különbség is).

Még aznap meglátogattunk a kastélyt is, s most fordult elő először, hogy találtunk egy olyan tárlatvezetőt, aki nem a tizedrangú, értékelhetetlen tárlati szöveget adta elő a kérdésre, hanem értékes hely-, és családtörténészként értékelhető módon rakta össze a kiállított teret, bár lokálpatrióta érzelműként kicsit eltúlozta a helyi értékeket az országos kárára. Ettől függetlenül, már most be van harangozva a csapat egészének, hogy végre olyan személy fogja a tárlatot vezetni a következő évben – remélhetőleg Önöknek köszönhetően – aki jó kommunikációs készséggel rendelkezik, bár figyelni kell arra, hogy ne vigyük el a figyelmét mindennapi dolgok felé, mert sajnos az ártana az egész tárlatvezetésnek.

Balatonmáriafürdő, mint szálláshely kitűnő lehetőséget biztosít, hogy onnan kiindulva megértsük az egész Balaton és környékének történeti, vízrajzi, kulturális, régészeti (fenékpusztai római erődöt is szeretnénk a terepen megnézni, pl.) megismerését.
Az a csapat, mely évről évre, több-kisebb személyi összetételben meglátogatja Balatonmáriafürdőt, egyre inkább összekovácsolódik, egyre inkább leosztódnak a szerepek, attól függően, hogy ki mihez ért, ki milyen szíves. Pár év után elmondhatom, hogy egyre inkább alakulunk, egyre nagyobb terveket igyekszünk megvalósítani, és egyre ütőképesebb csapat koordinálja azt.

Az elmúlt kirándulásoknak is köszönhető, hogy a dec. 16-ára az Alapítvány, és két ELTE PhD intézménnyel közösen szervezett leendő konferencián bizton tudunk a csapatban bízni, akik magukra vállalták, hogy mozgássérült és ép közegükben is terjesztik a hírt, hogy a mozgássérültség történeti alapú vizsgálódásáról szóló konferenciára összehozzák a tömeget. Úgy gondoljuk, hogy egy nagy tömeggel, képesek leszünk a kutatók figyelmét arra irányítani, hogy érdemes foglalkozni ezen társadalmi csoporttal.  

Budapest, 2021-12-28.

Renner Erzsébet

Sorry! No photo gallery found : [NPG id=215]