Beszámoló 2015

Beszámoló a 2015 évi Mozgássérült Célok Thetisz Megoldásában Alapítvány tevékenységéről

A 2015- ös évben mozgássérült kollegákkal dolgoztuk ki – tapasztalatainkból is merítve – a biztonságos kerekesszékes közlekedés szabályainak anyagát, amely az e-learning képzés tananyagának fontos részét képezi. Az oldal üzemeltetői/megálmodói hálából az oldalra (www.tanuloknak.hu) tették fel a Thetisz Alapítvány nevét és logóját. A rövidebb-hosszabb ideig kerekesszékbe kényszerült embereknek íródott a képzés. A Thetisz Alapítvány munkatársai nemcsak a közlekedési szabályok ismeretét osztották meg az weboldalt felkeresőkkel, hanem az egyes közlekedési helyzetekben adódó lehetséges nehézségekről is tájékoztattak. Ismereteink köztulajdonba jutása azért is fontos számunkra, mert tudjuk, hogy a frissen kerekesszékbe kerülő emberek még sokáig ép mivoltuknak megfelelően viselkednek a közlekedésben. A Thetisz Alapítvány céljai között szerepel a tudományos, ismeretterjesztő munkában való aktív részvétel, és ezért nagy megtiszteltetés és erőpróba volt számunkra a feladat.

A másik fontos tevékenységünk az iskolai órákon tartott érzékenyítő munka. A program célja, hogy a fiatal korosztály mind jobban megértse és tiszteletben tartsa az embert, aki kerekesszékben ül. Igyekszünk minőségi és egyben szórakoztató órákat tartani a diákoknak, amivel azt reméljük, hogy az elsajátított tartalmi tudáson és a jó kedven kívül, elfelejtik a rossz beidegződésű sztereotípiákat. A sérült embert a maga társadalmi, gazdasági, jogi, történelmi valóságában mutatjuk be és az e témakörökben megfogalmazott helyes viselkedési formákat adjuk a tanulók tudtára oly módon, hogy mentális szerepjáték segítségével megértik és átérzik a sérült állapotát: helyváltoztatás tilalmával egyszerű feladatot kell végrehajtaniuk. Ezzel a technikával bele tudják élni magukat a sérült ember helyzetébe és jobban figyelnek a mondandónkra. Persze, több technikát is alkalmazunk az órákon.

Alapítványunk (még) nem rendelkezik közhasznúsági fokozattal.

Beszámoló a 2016 évi Mozgássérült Célok Thetisz Megoldásában Alapítvány tevékenységéről

2016 folyamán az Alapítvány bevétele 110 000 ft azaz egyszáztizezer Ft. volt

adományból, mivel a pályázatokon nem nyert. A kiadás 100 000 Ft volt, a tevékenység

elvégzésére (szállítás, alapanyag).

Az Alapítvány részt vállalt a mozgássérült emberek mindennapi nehézségeinek megoldásában. Erre a sorstársi tanácsadásra a 9 főt számláló önkéntes csoportunk vállalkozott: telefonon, skype -on keresztül, vagy személyesen kerestek fel minket, sőt mi magunk is meglátogattunk szükség szerint egy-egy mozgássérült társunkat. Általában információkat kértek tőlünk főleg az otthonápolás, az otthoni gyógytorna és a szállító szolgálat mikéntjéről, ill. egyéb lehetőségekről. Az otthonában egyedül élő sorstársak, pedig az oda figyelő, értő és akár segítő kezet nyújtó támogatást látták bennünk.

A másik fontos tevékenységünk az iskolai órákon tartott  érzékenyítő  munka. A program célja,  hogy   a  fiatal  korosztály  mind  jobban  megértse  és  tiszteletben  tartsa  az  embert,  aki kerekesszékben  ül. Igyekszünk minőségi  és  egyben  szórakoztató  órákat  tartani  a  diákoknak, amivel  azt reméljük, hogy az  elsajátított  tartalmi tudáson és a jó kedven  kívül, elfelejtik a rossz beidegződésű  sztereotípiákat.  A  sérült  embert  a  maga  társadalmi,  gazdasági,  jogi,  történelmi valóságában  mutatjuk  be  és  az  e  témakörökben  megfogalmazott  helyes  viselkedési  formákat adjuk a tanulók tudtára oly módon, hogy mentális szerepjáték  segítségével  megértik és átérzik a sérült  állapotát:  helyváltoztatás  tilalmával  egyszerű  feladatot  kell  végrehajtaniuk.  Ezzel  a technikával  bele  tudják  élni  magukat  a  sérült  emberek  helyzetébe. Persze, több technikát is alkalmazunk az órákon..

A mozgássérültek lakhatási lehetőségeinek elősegítése, lehetőségek felkutatása, akadálymentes lakhatással kapcsolatos pályázatok figyelése.

Alapítványunk nem rendelkezik közhasznúsági fokozattal.